maandag 17 december 2012

Bia Hoi!

Krokodil in Chitwan jungle

ook Nepalezen genieten van pepernoten en taaitaai... (Rona en Bibena)

Dourka is trots op haar suprise!

Vaya had mooie tekeningen gemaakt ter ere van de verjaardag  van Joost
Goodmorning Vietnam!

We zitten intussen in Vietnam! Tijd voor een update. Typen is hier alleen best lastig: het Vietnamees kent veel leestekens en als ik bijvoorbeeld 'een' typ, maakt hij er vanzelf  'ên' van... Ook het uploaden van de foto's loopt niet helemaal naar wens.. maar dat de volgorde nu niet helemaal logisch is, moeten jullie ons maar vergeven..

Maargoed: onze laatste weken Nepal waren nog erg leuk: allereerst hebben we een aantal dagen gefietst in de Kathmandu Vallei: erg mooi, hoewel de wegen niet altijd even goed waren en afentoe ook heel erg steil (duwen in plaats van fietsen...).We zijn zelfs nog als internationale gasten op een bruiloft aanwezig geweest, erg leuk! (en ook erg lekker eten...). Verder een aantal mooien tempels bezocht, zowel Boeddhistische als Hindoeistische. Tijdens volle maan was er nog een bijzonder festival dat ưij helaas hebben gemist (te slechte weg om op tijd te zịn. Achteraf was er ook geen plek voor ons om te slapen..). Ook werden we aangezien voor potentiele kopers van een villa en hebben we een rondleiding gekregen door dit prachtige optrekje..

Na 6 dagen fietsen, stappen we in de (luxere toeristen) bus naar Chitwan. Helaas krijgt Joost last van zijn rug door de busreis. Olifant rijden lijkt ons daarom niet zo verstandig: in plaats daarvan wandelen we 2 dagen door de jungle en door de dorpjes. Ook erg leuk en we zien olifanten, neushoorns en krokodillen.

Terug in Kathmandu wacht ons Sinterklaasavond, inclusief surprises... De familie van Ilse en Shiva (incl. pleegkinderen) hadden voor het eerst lootjes getrokken en surprises gemaakt. Ze vonden het geweldig grappig dat Joost allemaal bakstenen móest uitpakken. De volgende dag ứa  Joost jarig en ook dat hebben we met de hele familie gevierd.Heel bijzonder en hartverwarmend hoe iedereen een klein cadeautje had gemaakt.

Daarna zịjn we nẩ Vietnam gevlogen: we hebben onze vlucht nẩảr China gewijzigd naar êen vlucht naar Hanoi om zo wat meer tijd te hebben (=minder ver te hoeven fietsen..). In Hanoi hebben we eerst bịj de ambassade van India een visum aangevraagd (die hopelijk morgen gereed is). Vervolgens hebben we de fietsen in de trein geladen naar Hai Phong vanaf waar we de boot naar Cat Ba hebben genomen. Hier hebben we een dagje gevaren tussen de prachtige kalkrotsen van Halong Bay (inclusief een donkere tunnel) en hebben we met de scooter Cat Ba Island verkend. Vervolgens zijn we in 2 dagen terug gefietst naar Hanoi. Vanaf morgen kan onze fietstocht echt beginnen.!

Liefs Joost en Heleen

Biddende Boeddhistische monniken bij Bouddha
Stupa bij Bouddha

Steile klim naar Namoboedha

Hindu tempel

Nepalees mannetje bij Hindu-tempel


Neushoorn in Chitwan jungle.!
Taart met ' happy birthday Joost' (en dat laatste in Hindu-schrift)

We konden niet het huis van Ilse en Shiva verlaten zonder Tikka en 'goede reis' sjaal
Massoleum Ho Chi Min in Hanoi

Vietnamese schoffelaars..

Illegale fishfarm in Halong Bay (ze betalen 'belasting' aan de maffia om hier te mogen zitten)



Hospital cave

Scooter rijden op Cat Ba Island



Vissersboten in de haven van Cat Ba en tevens uitzicht vanuit ons hotelraam



In Vietnam weten ze werkelijk ALLES op (motor)fietsen te vervoeren: porselein

fietsen...

Een van de vele begraafplaatsen onderweg (worden de urnen bijgezet)

Bia Hoi drinken (goedkoop bier, 4x goedkoper dan in nepal, 6x goedkoper dan in NL) op plastic poppenstoeltjes

Heleen eet 1 meelworm, Joost eet er 20...

Ook goudvissen kunnen prima op een motorbike worden vervoerd.!



dinsdag 27 november 2012

Manaslu en Tsum Valley

Beste mensen,
We zijn weer heelhuids terug van drie weken trekking rond de Manaslu en Tsum Vallei. Een super mooie trekking en alléén maar mooi weer (wel koud op hoogte, zeker 's nachts). Onze gok heeft goed uitgepakt: de teen van Joost heeft het allemaal doorstaan!

De Manaslu ronde is een 'opkomende' trekking: bij Annapurna is een weg gebouwd door het leger, waardoor de ronde minder aantrekkelijk is geworden. De naastgelegen Manaslu ronde is nu nog relatief rustig. Tot een paar jaar geleden kon deze trekking alleen met tenten worden gedaan, tegenwoordig zijn overal lodges. Voor het verkrijgen van de véle permits is een gids nodig, en vanwege de blessures in onze groep hadden we ook twee dragers. In totaal waren we dus met z'n zevenen.!

Nepal is trouwens een erg corrupt land: dit bleek ook bij het verkrijgen van de permits (door Shiva, directeur trekkingbureau). Bij binnenkomst werd de zogenaamde 'nice-to-meet-you drawer' opengetrokken. Pas als hier een zekere hoeveelheid geld werd gedoneerd aan de ambtenaar, kon je aan de beurt komen. Anders laten de ambtenaren je gewoon in de wachtruimte...

Om bij het begin van de trekking te komen, wachtte ons eerst een verschrikkelijke busreis: we hadden we een stoel, maar deze zijn niet gemaakt voor ons lange Hollanders. Bovendien viel de rugleuning van Heleen telkens naar achteren, dus heeft ze de hele reis (ca. 8 uur) in de 'brace houding' gezeten (leunend tegen de stoel voor haar). De bus was zeer overladen (de Nepali zaten op het dak) en dit was op de steile dirtroad met diepe afgronden toch best wel spannend: de bus helde regelmatig vervaarlijk de afgrond in...

Daarna volgde 19 dagen lopen:
Allereerst hebben we de Tsum Vallei bezocht: een gebied dat eeuwenlang enkel vanuit Tibet bereikbaar was en enkel door Tibetanen wordt bewoond, die volgens eeuwenoude Boeddhistische gebruiken leven. In dit dal liggen diverse bijzondere kloosters en de grote Boeddhistische nonnenleerschool, Rachen Gompa. De Tsum Vallei is sinds 2008 opengesteld voor toeristen en is daarom nog zeer authentiek. We hebben hier vele kloosters bezocht en ook in een klooster overnacht. Daarnaast hebben we bij mensen thuis geslapen, ook een hele ervaring.! We aten trouwens iedere dag vegetarisch: het is hier sowieso veiliger, maar bovendien doden de Boeddhisten geen dieren en eten ze alleen dieren die door ouderdom of ziekte zijn gestorven. Niet zo aantrekkelijk dus.

Een wat minder fijne ervaring was dat in één van de lodges onze gids niet in de keuken werd toegelaten: het eten bleek uiteindelijk toch niet goed bereid te zijn, en als eerste werd Yvo geveld door een heftige diaree-aanval, die vier dagen aan zou houden... Daarna volgden Joost en ook Annieka. (Heleen heeft het diareeloos volgehouden tot de laatste dag, maar werd uiteindelijk toch ook geveld).  

Na Tsum volgde de Manaslu zelf. We stijgen langszaam naar de Larkya La pas. Ter acclimatisatie bezoeken  wehet Manaslu Basecamp: op de kaart staat dat deze op 4400 m ligt, maar onze hoogtemeters en ook de GPS van een Rus geven aan dat het 4800 m is. Dat verklaart wel waarom de klim ons zo zwaar valt.! Maar we worden beloond met een super mooi uitzicht over de Manaslu en vele gletsjers. De klim naar de pas zelf (ruim 5000 m) valt daarna eigenlijk heel erg mee.!

Het laatste deel gaat over een deel van de Annapurna trekking: bijna laten we ons verleiden om het laatste deel per jeep af te leggen, maar uiteindelijk lopen we toch zelf in 2 dagen via de oude trekkingroute. Terug in Kathmandu worden we wederom warm onthaald door Ilse en haar man Shiva met een uitgebreide Dal Bhat.

Yvo en Annieka zijn er nu weer vandoor. Wij zijn nog een dagje langer in Kathmandu, omdat Heleen nog niet helemaal fit is. Morgen vertrekken ook wij weer op de fiets: naar Chitwan, een olifantenpark.!

Zie verder de foto's (een aantal foto's is door Yvo en Annieka gemaakt)

Liefs,
Joost en Heleen

 Benodigde hoeveelheid permits voor twee personen: 8!!
Opgepropt in de bus...

 Goederenvervoer kan op verschillende wijzen: door een drager
 Of door ezels (of yaks)
 Yvo en Joost proberen onze spullen te tillen (die verder door de dragers zijn gedragen..)
 Tibetaans jongetje draait aan gebedsmolen
 Tibetaanse Chorten in Tsum Valley
 Een lama (geestelijk leider)

 Homestay in Tsum Valley
 Onze 'crew': Gids Randrenja, drager Rajesh (tevens gids in opleiding) en drager Durka


 We krijgen witte sjaals mee om ons een goede reis te wensen



 Yak yak yak..!!
 Winkeltje onderweg
 Barbiehuis...
 De Manaslu!



 Manaslu Basecamp (4800 m)
 Onderweg naar de pas
 Grote gletsjers...
 Zodra we op het Annapurna deel komen, zijn er jeeps... Na 17 dagen geen auto te hebben gezien, toch wel even wennen.
 Oogsttijd: de hooibergen zijn mooie huisjes
Dal bhat bij de familie Sapkota bij 'thuiskomst'.